Mi az impregnálás? Miért fontos? Mi ellen véd?

Milyen anyagokon lehet vagy kell alkalmazni? Milyen anyagot mivel impregnáljunk? Hogyan impregnáljunk? Hány rétegben? Csak kültéren fontos? Minden tégla szétfagyhat? Mi a különbség a bontott műemlék tégla és a kisméretű tégla közt? Mik a beltéri impregnálás előnyei? Szükséges vagy elengedhető?

Az impregnálásról általánosságban

Az impregnálás egy anyagkezelési művelet, melynek során az egyik anyagot átitatjuk egy másikkal, azért, hogy az eredeti anyag tulajdonságában változást érjünk el.
Jellemzően milyen anyagokat szoktunk impregnálni:
fa
bőr
cipőtalp
papiros
szövet
ponyva
tetőfedési és tetőszerkezeti faanyagok
tapéta
színházi díszletek
ruhák
És a felsorolást még hosszasan folytathatnánk. A legkülönbözőbb anyagokat impregnáljuk tehát, erre pedig a magyarázat, hogy többféle okból történhet az impregnálás:
anyagkonzerválás
vízhatlanná tétel
tűzállóvá tétel
gyúlékonyság csökkentése

Az impregnálás felhasználási területei:

ceruza gyártásához faanyag impregnálása
építőanyagok impregnálása
faanyagnak korhadást gátló anyagokkal való telítése impregnálással
gumi impregnálása
papír impregnálása
szövet impregnálása műanyaggal

Az építőanyagok impregnálása:

Az építőanyagok impregnálásának célja az anyag védelme az időjárási viszontagságok ellen. Impregnálás hatására az építőanyagok vízlepergetővé válnak, azt azonban fontos leszögeznünk, hogy ez a folyamat nem váltja ki a szigetelést, de fokozza annak hatásait.
Legfőképp a téli elfagyás ellen való védekezés, hiszen a fagy hatására az anyag megroncsolódik, végül pedig eltöredezik.

Az impregnálás előnyei:

Védelem az anyag felületén: vékony, szinte láthatatlan víztaszító bevonatot képez az anyag felületén, a fagy és a nap káros sugarai ellen.
Esztétikus megjelenés: védi az anyagot, hogy a fagy hatására meg ne töredezzen.
Vízzáró: nem engedi az anyag pólusaiba a vizet, hogy ott maradandó károk keletkezzenek.
Tiszta felület: nem tapad meg az anyag felületén a kosz, az anyag sokkal ellenállóbb lesz a szennyeződésekkel szemben.
Véd az anyag elszíneződésétől.
Penészedés, mohásodás, algásodás ellen is védelmet nyújt.
Az anyag pólusaiba hatolva kiemeli annak színét.

Az impregnálás folyamata:

Az impregnálni kívánt felület tisztítása, portalanítása.
Az impregnáló felvitele szivaccsal vagy szórófejes flakonnal.
Amennyiben szükséges, 10 perc múlva a második réteg felvitele a még nedves felületre.
Fontos szem előtt tartani, hogy nem minden anyagot lehet ugyanazzal az impregnálóval kezelni.

Milyen impregnálót válasszunk?

Többféle impregnálószer közül választhatunk azonban érdemes tájékozódni mielőtt megvásárolunk valamit, ugyanis nem mindegyik jó mindenféle anyagra. A beton impregnálására alkalmazható szerek csak egy része alkalmas például a tégla impregnálásához, viszont általában kiválóan alkalmas térkő impregnálására!. Ezt viszont fontos ellenőrizni felhasználás előtt, hogy szerepel-e a gyártó által felsorolt anyagok közt az kezeli kívánt anyag.

Tégla impregnálása

Elég egy nagyobb esőzés, vagy egy késő őszi fagy és impregnálás hiányában a víz átszivárog az anyag pólusain. Az fenyőgyantát tartalmazó impregnáló olaj a tégla kapillárisaiba hatolva fejti ki hatását, elzárva a pólusokat a víz elől, ezáltal vízzáró hatást elérve.

Miért kell tartanunk a fagytól a tégla esetében?

A műemlék tégla korunk közkedvelt építiőipari alapanyaga. Nem csak azért, mert természetes megjelenésének köszönhetően bármilyen másik anyaggal (vas, fém, üveg, kő stb.) kombinálható. Ugyanakkor azért is, mert fagyálló. Bátran használhatjuk kültéren, kerítéshez, vagy térkő formájában, persze a felületkezelés minden esetben hasznos lehet.
Sokan félnek belevágni és tégla felhasználásával kialakítani kerítésüket, nyári konyhájukat, kemencéjüket vagy nagyobb felületet térkövezni, mert félnek, hogy a fagy visszafordíthatatlan károkat okoz.

Az első amit ezzel kapcsolatban megjegyeznénk: a műemlék tégla és a mai gyártású, kisméretű tégla közötti különbséget. Az eredeti, bontott műemlék tégla még a régi eljárásmóddal készült, ami egy sokkal lassabb folyamat volt, ezért is mutatkozik ekkora eltérés a két tégla szerkezetében. A régebbi, nagyméretű téglát illetően nem kell attól tartanunk, hogy szétfagy, a kisméretű téglát azonban mindenképpen impregnálni kell.

Ha tehát ez tart vissza attól, hogy téglát használj kültéren, nem kell aggódnod! Lehetőség szerint használj nagyméretű, bontott műemlék téglát. A tagoltabb felületekre (pl. kemence) kisméretű téglát használj, és fordíts nagy hangsúlyt az impregnálásra.
Ne felejtsd: a felületkezelésnek számos jótékony hatása van, a fagyállóság mellett kiemeli az anyag színét is, véd az UV sugárzástól, tehát nem csak a fagyos időjárási viszontagságok miatt ajánlott!

Impregnálás fontossága beltéren

Ha impregnálásról beszélünk és figyelembe vesszük a fent leírtakat, sokan azt gondolhatják, hogy ez az eljárás csak kültéren létszükséges. A fő veszélyforrás valóban az időjárási tényező, visszafordíthatatlan károkat okozhat egy nagyobb esőzés vagy egy fagy. Annak ellenére, hogy ettől beltéren nem kell tartanunk, a felületkezelés itt szintén fontos lehet. Nézzük pár példát!

Impregnálás az előszobában

Az előszobában és a lépcső mentén használt tégla burkolat a piszkos kéznyomok hatására gyorsan koszolódhat, aminél szintén hasznos lehet az impregnálás. Ám a szennyeződések könnyen eltávolíthatóak ráadásul az impregnálás hatására még élettel telibb színekben pompázik majd burkolatunk.

Impregnálás a konyhában

A vékony filmrétegnek köszönhetően hasznos lehet az impregnálás tégla burkolat felhasználásával kialakított konyhában. A felületkezeléssel egy védőréteget alakítunk ki a tégla burkolaton, amely ezáltáltal könnyen tisztíthatóvá válik, a zsírok szennyeződések pedig egy mozdulattal eltávolíthatóak.

Impregnálás a fürdőszobában

A fürdőszobában nem csak azért használunk tégla burkolatot, hogy különlegessé tegyük a helyiséget, itt a tégla csúszásmentes tulajdonsága miatt is örvend oly nagy népszerűségnek. A vizes helyiség miatt azonban elengedhetetlen az impregnálás, javasolt 2 réteg helyett 3 réteget is felvinni. Ezzel nem csak azt akadályozzuk meg, hogy a burkolat pólusaiba nagyobb mennyiségű víz kerüljön, de szintén kiváló megoldás vízkő kialakulása ellen is!

Ezekből a példákból láthatjuk, hogy az impregnálás jótékony hatása beltéren is megnyilvánul:
véd a szennyeződésektől
kiemeli a burkolat színét
vízzáró

Az impregnálás fontos és elengedhetetlen részét képezi a kültéri felületkezelésnek, azonban ne feledkezzünk meg a fugázásról sem, a két folyamat együtt biztosít teljes védelmet.
Lehet, hogy költséges és macerás procedúrának tűnik, de ezek hiányában könnyen áteshetsz a ló túloldalára és káprázatos otthonod a téli időjárás áldozatává válhat. Ez pedig nem csak igénytelen benyomást kelt, de igencsak a zsebed mélyére kell majd nyúlnod, hogy helyrehozd az elszenvedett károkat!

URL:Mi az impregnálás? Miért fontos? Mi ellen véd?

Kulcsszó : impregnálás, tégla impregnálás

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .