A különböző anyagból készült mosogatótálcákról, előnyök, hátrányok

A két leggyakrabban vásárolt mosogatótálca a rozsdamentes acél és a gránit. Napjainkban már nemigen gyakori a zománcozott tálca ilyenekkel leginkább harminc negyven vagy még több éve épített konyhákban találkozhatunk, legtöbbször panellakásokban.
Itt összeszedtünk néhány előnyt és hátrányt ezekről a különböző anyagú mosogatótálcákról.

Rozsdamentes acél mosogató tálca.
Az ilyen anyagú mosogató a leggyakoribb és legtöbbször beépített fajta.

Előnyei:
Szinte tönkretehetetlen,és az ára is kedvező.
Sokan nem szeretik mert zajos amikor a vizet eresztik bele,de már szinte mindegyikhez adnak zajcsillapító öntapadós anyagot amit kívülről a tálca aljára kell ragasztani,így ez a probléma kiküszöbölhető.
Megvásárolható fényes és selyemfényű kivitelben is.
Tisztítása egyszerű de azt azért jó tudni,hogy ne használjunk soha
erős savas vagy klóros tisztítószert.Kerüljük a hosszabb érintkezést az olyan tárgyakkal amelyek rozsdásodásra hajlamosak.
Hátrányai:
Könnyen megkarcolódhat,ezért nem javasolt például a csöpögtető oldalán késsel vágni gyümölcsöt,húst stb.

Gránit mosogatótálca.
A gránitból készült mosogatók napjainkban egyre nagyobb teret nyernek mivel kemény gránit alapanyaguknak köszönhetően nagyon tartósak és a legmagasabb igényekhez is biztosan találunk megfelelőt. Többféle színben és formában kapható akár még a konyhapult sarkába beszerelhetőt is be lehet szerezni.Kemény gránit anyagának köszönhetően szinte lehetetlen megkarcolni ha arra használjuk amire való.

A sötét színűeken vízkőfoltok jelenhetnek meg de ezeket könnyen el lehet távolítani.A világosabb színű tálcáknál vigyázzunk arra,hogy ne hagyjunk rozsdásodni képes tárgyakat a tálcában mert a rozsda elszínezheti a tálcát.Főleg a világos színeknél fontos tudni,hogy vannak olyan élelmiszerek amik elszíneződést okozhatnak ha nem öblítjük ki a tálcát rögtön,de jobb ha az ilyen anyagokat nem öntjük a mosogatóba.Ilyenek például:céklalé,vörösbor,kávé.Mosogatás után legjobb ha kiöblítjük és szárazra töröljük.Nem árt tudnunk,hogy a gránit keménysége miatt mosogatás közben a hozzá koccanó üveg tárgyak pl. poharak könnyebben eltörnek.

Zománcozott mosogatók.
Ezekkel a mosogatókkal már elég ritkán találkozhatunk mert már szinte mindenki lecserélte modernebb rozsdamentes vagy gránit mosogató tálcára.
Előnye,hogy nagyon könnyen tisztítható mert a fényes zománcozott felületén szinte alig tud megtapadni valami.
Sajnos a zománcozott mosogató elég sérülékeny ha a zománc megsérül akkor a vas alapanyaga elkezd rozsdásodni,ez nem éppen esztétikus látvány és idővel ki fog lyukadni a tálca.

Kerámia mosogatók:
Kerámia mosogatóval sokkal ritkábban találkozhatunk mint a fajtával.Leginkább vidéki konzervatív stílusú konyhákban látni ilyet.
Magas ára miatt sem túl gyakori és sérülékenyebb is mint például egy gránit mosogató tálca.A kerámia mosdók előnyeit és hátrányait viseli magán,ilyen hátrány például,hogy egy beleejtett kemény tárgy komoly sérülést tud okozni.
Előnye,hogy könnyen tisztítható,fehér fényes felületén nehezen tapadnak meg a szennyeződések.Ha rendszeresen tisztítjuk akkor a vízkőlerakódás is könnyen elkerülhető.

Vízvezeték szerelő vállalkozásunk bármilyen anyagú formájú mosogatók bekötését tudja vállalni garanciával.